Noutati
Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății. Informații importante privind medicamentul Gliolan (acid 5-aminolevulinic, 5-ALA): Ce este necesar de făcut în cazul amânării intervenției chirurgicale, precum și informații privind fluorescența la glioamele care nu sunt de grad înalt (non high-grade glioma)
Data: 09/12/2020



Stimate profesionist din domeniul sănătății,

Compania medac GmbH, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), doreşte să vă informeze cu privire la următoarele:

Rezumat
  • Uneori, pot apărea întârzieri şi amânări ale intervenţiei chirurgicale, deși 5-ALA a fost administrat. Nu se cunoaște cu exactitate cât timp persistă fluorescența utilă în celulele tumorale după intervalul definit de contrast clar. În cazul întârzierii intervenției chirurgicale cu peste 12 ore, aceasta trebuie reprogramată pentru ziua următoare sau ulterior. O altă doză a acestui medicament poate fi luată în interval de 2-4 ore înainte de anestezie. Trebuie evitată readministrarea de 5-ALA în aceeași zi, deoarece nu există date disponibile privind siguranța prezentată de repetarea dozei de 5-ALA sau privind specificitatea fluorescenței, în cazul administrării repetate în aceeași zi.
  • Neurochirurgilor li se reamintește că, pe de o parte, fluorescența poate fi întâlnită în metastaze, inflamații, infecții de la nivelul SNC (abcese bacteriene sau fungice), limfoame, zone cu modificări reactive sau țesut necrotic, ceea ce nu indică prezența celulelor gliomatoase. Pe de altă parte, absența fluorescenței țesutului în câmpul chirurgical nu exclude prezența tumorii în zona de infiltrare cu densitate redusă, la pacienții cu gliom.

Informaţii suplimentare referitoare la problema de siguranţă
Gliolan (5-ALA) este indicat la adulți pentru vizualizarea țesutului malign în cursul intervenției chirurgicale pentru gliom malign (gradul III și IV OMS). 5-ALA este un promedicament metabolizat intracelular pentru a forma molecula fluorescentă PPIX. Conform descrierii din rezumatul caracteristicilor produsului, concentrația plasmatică maximă de PPIX este atinsă la patru ore după administrarea orală a 20 mg/kg greutate corporală de 5-ALA HCl. Concentrațiile plasmatice de PPIX scad rapid în decursul următoarelor 20 de ore și nu mai sunt deloc detectabile după 48 ore de la administrare. La doza orală recomandată de 20 mg/kg greutate corporală, raportul dintre fluorescența tumorii și a creierului normal este în mod obișnuit mare și oferă un contrast clar pentru percepția vizuală a țesutului tumoral în lumină albastru-violet pentru cel puțin 9 ore.
În mediul clinic, pot apărea întârzieri care să împiedice intrarea pacientului în sala de operații şi expunerea creierului pentru identificarea țesutului. Acest lucru poate duce la apariția unor incertitudini privind efectuarea intervenției chirurgicale în fereastra de contrast clar, descrisă mai sus. Din cauza acestei incertitudini, intervenția chirurgicală trebuie reprogramată integral pentru ziua următoare sau chiar mai târziu, dacă intervenția chirurgicală este amânată 12 ore sau mai mult, caz în care poate fi administrată o altă doză de 5-ALA cu 2-4 ore înainte de anestezie. Readministrarea de 5-ALA în aceeași zi nu trebuie luată în considerare deoarece nu există informații privind siguranța repetării precoce a dozelor sau privind specificitatea fluorescenței.
Vă rugăm să luaţi în considerare că medicamentul Gliolan nu trebuie folosit ca un instrument pentru stabilirea diagnosticului de gliom de grad înalt, ci trebuie folosit ca un mijloc de efectuare a unei rezecții în condiții de siguranță maximă. Literatura de specialitate consemnează unele cazuri de fluorescență în celulele gliomatoase care nu sunt de grad înalt. Diagnosticul diferențial, în cazul prezenței fluorescenței la efectuarea intervenției chirurgicale pentru suspiciunea de gliom de grad înalt, a inclus: inflamație, infecție/abces bacterian sau fungic, țesut necrotic, scleroză multiplă și afecțiune demielinizantă neurodegenerativă (La Rocca et al., 2020*).

Rezumatul caracteristicilor produsului va fi actualizat în secțiunea 4.2 (Doze și mod de administrare), în conformitate cu prospectul actual:
În cazul amânării intervenției chirurgicale cu peste 12 ore, aceasta trebuie reprogramată pentru ziua următoare sau ulterior. O altă doză a acestui medicament poate fi luată în interval de 2-4 ore înainte de anestezie.

Informaţiile de mai jos vor fi adăugate în secțiunea 4.4 (Atenționări și precauții speciale pentru utilizare ) din rezumatul caracteristicilor produsului:
Pot apărea rezultate fals negative și fals pozitive la utilizarea 5-ALA pentru vizualizarea intraoperatorie a gliomului malign. Absența fluorescenței țesutului în câmpul chirurgical nu exclude prezența tumorii la pacienții cu gliom. Pe de altă parte, fluorescența poate fi observată în zonele cu țesut cerebral anormal (cum sunt astrocite reactive, celule atipice), țesut necrotic, inflamație, infecții (cum sunt infecții fungice sau bacteriene și abcese), limfom la nivelul SNC sau metastaze în urma altor tipuri de tumori.

Raportul beneficiu-risc al medicamentului Gliolan rămâne pozitiv.

Obligația neurochirurgilor de a participa la cursuri de formare, înainte de utilizarea medicamentului Gliolan, rămâne neschimbată.

Apel la raportarea de reacţii adverse
Este important să raportaţi orice reacţie adversă suspectată, asociată cu administrarea de Gliolan, către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu sistemul național de raportare spontană, utilizând formularele de raportare disponibile pe pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (www.anm.ro), la secțiunea Medicamente de uz uman/Raportează o reacție adversă.
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478-RO, România
Fax: +4 0213 163 497
E-mail: adr@anm.ro
www.anm.ro
Raportare online la link-ul următor: https://adr.anm.ro/

Totodată, reacţiile adverse suspectate se pot raporta şi către deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, la următoarele date de contact:

medac GmbH
Pharmacovigilance Department
Theaterstr. 6
22880 Wedel
Germania
e-mail: drugsafety@medac.de
www.medac.de
Tel: 0049 4103 8006 -777
Fax: 0049 4103 8006 -9130

Cu stimă,
Dr. Barbara Jogereit
EU QPPV
medac GmbH

Referinţe
* La Rocca G, Sabatino G, Menna G, Altieri R, Ius T, Marchese E, et al. 5-Aminolevulinic Acid False Positives in Cerebral Neuro-Oncology: Not All That Is Fluorescent Is Tumor. A Case-Based Update and Literature Review. World Neurosurg. 2020;137:187-193. PMID: 32058110
NOUTATI!